Pelješac 2014

Pelješac, v ozadju Korčula

Konec poletne sezone bom na Pelješcu izkoristil za učenje jadranja na deski. Ker sem še popoln začetnik in imam na običajnem mestu za preživljanje letnega dopusta bolj malo možnosti za vajo starta iz obale, je to moj prvi cilj. Vmes se bom poskusil naučiti še uporabljati trapez.

V kamp pridem popoldne v lepem vremenu in tudi napovedi za prvih nekaj dni so odlične. Temperature preko 20°C, veter med 8-15 vozli, kar upam da bo idealno za učenje in kakšen izlet na sosednjo Korčulo.

Prvi dan se malo vozim sem in tja, da ponovno dobim občutek za desko in vodo. Pogoji za učenje so res idealni. Piha veter, ni valov… Konec dneva me že pošteno bolijo roke in počasi bi bil čas, da se lotim uporabe trapeza. Tudi prsti in dlani kljub uporabi rokavic niso navdušeni nad vlečenjem vrvi. Skrajni čas za učenje starta iz obale.

Naslednji dan se res lotim beach starta ampak prvih nekaj minut niti ne vem, kako naj se lotim. Teorija je eno, v vodi pa je jadro težko in kar naprej nekam uhaja. In ko končno ujamem veter in jadro nekako primem, se deska odpelje proti vetru in vsi skupaj smo ponovno pod vodo. Po slabi uri mi zadeva z jadrom postane približno jasna tudi v praksi. Nekaj težav imam še s smerjo deske, in nekaj več s tem, kako stopiti na desko in tam seveda tudi ostati. Še dobro da je na vrsti kosilo.

Po kosilu se odločim za ponovitev teorije beach starta. Medtem se veter okrepi in ponovno imam več opraviti z jadrom. Tokrat mi ga nekajkrat iztrga iz rok. Malenkosti, ki so se mi zdele nepomembne so čez slabe pol ure v praksi pomenile mejo med padcem v vodo in nasmehom do ušes. Prvi uspešen start, sledi drugi, tretji… Tokrat me konec dneva kljub uporabi neoprenskih čevljev zaradi padcev in skokov na kamenje v plitvini bolijo podplati. Pri učenju starta iz obale na kamenju priporočam obutev s tršim podplatom! Naslednji dan bom izkoristil za oddih in obisk Korčule.

Konec tedna pride na vrsto še uporaba trapeza. Prva težava, kako se vpeti… in ko je zanka končno v kljuki, se želim prav hitro odpeti. Pa ne gre in že počivam na jadru :). Nekaj poskusov in zadeva postane zanimiva. roke nič več ne bolijo… pa pride veter in sem ponovno v vodi.

Zadnja dva dni je vreme slabše, vetra ni, tu in tam kakšna padavina. Ogledava si še Lovište in se po uspešnem tednu vrneva domov.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top