25. Popotovanje po Levstikovi poti (južna trasa)

Najino 5. popotovanje od Litije do Čateža poteka v jutranjih urah v glavnem v megli. Na startu je ob 7:00 temperatura okrog 4°C. Na poti je zagotovo že veliko pohodnikov, saj se pohod uradno prične ob 6:00.
Pri registraciji (5€) prvih 5.000 obiskovalcev dobi tako kot lani majice. Tam si priskrbiva tudi avtobusno karto za povratek v Litijo (3€).
Ker sva pozna, je gneča že popolna in po prvih vzponih se prav lepo ogrejeva. Če pohitiva bova ravno ujela prvi avtobus ob 11:00.
Tradicionalno se nam na cesti 417 (Litija-Gabrovka) po petih kilometrih pridružijo pohodniki, ki se do tja pripeljejo z avtobusi. Ponovna gneča, klanci in še vedno megla. Vse to se ne spremeni do mesta, kjer se pot razcepi na južno in severno traso. Nadaljujeva po prvi in končno lahko normalno hodiva. O kmetijah ob poti, ki so pripravile pravo gostijo, martinovi ponudbi in vseh, ki so tu zato da se napijejo niti ne bi izgubljal besed.
V Čatež prideva še pravočasno in med zadnjimi se vkrcava na prvi avtobus, ki pelje do Litije. Govorov raznih politikov se nama res ne da poslušati.
Med vožnjo lahko spremljam množice pohodnikov, ki se valijo proti cilju. Na uradni strani pišejo o grobi oceni okrog 25.000 pohodnikov. Končno tudi posije toplo sonce.

Uradna stran: www.levstik.si

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top