Slovenski del Evropske pešpoti E6 2010

Slovenijo prečkata dve evropski pešpoti, E6 in E7. Pešpot E6 poteka od Baltika do Jadrana, E7 pa od Atlantika do Črnega morja. Za letošnji podvig sem si izbral slovenski del pešpoti E6, katerega nameravam prehoditi konec aprila, začetek maja po etapah v bližnji prihodnosti, s startom v Avstrijskem Eibiswalduozu oz. Ivniku. Bolj verjetna je alternativa s startom na mejnem prehodu Radlje pri Radljah ob Dravi. Pot nadaljuje čez Pohorje, Kope, Mozirje, mimo Trojan, čez zasavsko hribovje, do Janč in Grosuplja. Nadaljuje mimo Taborske jame, čez Turjak, Mačkovec, kjer prečka E7 in nadaljuje na Bloke. Sledijo Stari trg, najvišja točka Snežnik in Ilirska Bistrica. Zaključek poti vodi čez Brkine proti slovenskemu delu Istre do Strunjana. To je le kratek del 5.200 km dolge evropske pešpoti E6.

Slovenski del meri okrog 360 km, za kar sem si rezerviral 14 dni z dvema rezerve. Točno razdaljo bom izvedel, po prehojeni poti. Po pričakovanjih bi moral pot prehoditi
v času 12 do 14 dni
do konca leta, kar pomeni, da bom lahko v soboto, 8. maja prehodil še krog okoli Ljubljane. Seveda pa je vse odvisno od razmer, počutja in vremena.

Trenutno se ukvarjam tudi z vprašanjem, ali bom v nahrbtnik zložil šotor in vso temu primerno opremo, ali se bom oborožil s plačilnimi karticami in debelo denarnico. Bolj kot premišljujem, bolj verjetna se mi zdi varianta s šotorom. Prvi razlog je pogostost prenočišč in njihova oddaljenost od trase, drugi pa je seveda cena, saj se nočitve gibljejo med 30 in 70 EUR.

Tudi tokrat bom, če bo le vse delovalo, dnevnike objavljal sproti, med hojo po E6. Testi kažejo solidno delovanje, a na poti se vedno pokaže še kakšna težava.

Če se bom na pot odpravil s šotorom bo dodatno težavo predstavljala oskrba vseh naprav z električno energijo, ki bo odvisna predvsem od količine sončnih dni. Za vse objave nameravam uporabljati le alternativne vire energije (sonce).

Povezave:

Predvidene etape:

  • Poti nikoi ne planiram za več kot nekaj dni vnaprej

Dolžina: cca 360km

Trajanje: cca 14 dni

2 thoughts on “Slovenski del Evropske pešpoti E6 2010”

  1. Pozdravljen Andrej. Ravnokar sem prebrala kakšni so tvoji načrti, mislim E6. Ne boš verjel, da sem se vso zimo ubadala s tem, kako hoditi po tej poti, kako je označeno, kako je s prenočišči…. Sem si kar mislila, da so prenočišča tako draga pri nas. Lahko bi obstajale kakšne poceni variante, saj bi bilo potem več ljudi, ki bi kupovali hrano, pijačo in ….Naj ti povem, da sem preden sem šla na računalnik, razmišljala o tebi , ali boš letos tudi kam šel. Samo presedla sem se in vse izvedela. Andrej z mojo nogo je malo bolje. Želja mi je, da bi šla na Brezje peš od Polzele čez Dobrovlje. Sedaj pa vidim, da sem prekratka glede financ. Ti, ki si že veliko prehodil, kaj misliš bi se dalo na kakšnem kozolcu ali zapuščenem objektu prespati. Andrej mislim, da veš katera Danica ti piše. Tista, ki te je tolikokrat spraševala glede Camina _francoskega.

  2. @Danica
    Seveda vem katera Danica. Lepo, da se ponovno slišimo. Sam bom letos po vsej verjetnosti s seboj vzel šotor (cca 2kg) in poskusil kje "divje taboriti" in delati družbo medvedom 🙂
    Zagotova se da pri kakšnemu prijaznemu domačinu prespati pod kakšno streho. Po Sloveniji še nisem veliko hodil in nimam izkušenj. Od mnogih sem slišal, da je veliko ljudi ob poteh zelo prijaznih, nekateri pa so mi zagotavljali ravno obratno. Na nekaterih dnevnikih je možno zaslediti celo tudi zapise, kjer domačini popotnikov kljub markacijam ne pustijo prečkati njihovega ozemlja.
    A sam se s tem ne obremenjujem preveč in bom svoje mnenje povedal šele na podlagi lastnih izkušenj.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top