Tečaj za učitelje deskanja na snegu

Po treh letih deskanja se letos odločim, da svoje znanje dopolnim na tečaju za učitelje deskanja na snegu 1. st. Trajal bo 6 dni, dodatni, 7. dan, je namenjen opravljanju izpita.
Pričelo se je odlično. Imamo odličnega učitelja, z norimi idejami, učimo se pravilno izvajanje osnovnih elementov, zabavamo se na snegu in uživamo na soncu. Vozimo pa SBX progi, se kepamo in ponovno učimo. Zvečer pa video analiza, teorija itd…

Četrti dan se počutim nekoliko slabše in termometer pove, da imam nekaj vročine. Kljub temu se odločim, da dokončam tečaj in grem na izpit. Naslednji dan je še slabše, saj je zvečer vročina že precej nad 38°. Prav taka je tudi v času izpita.

Nekaj posebnega je bil hitri tečaj prve pomoči, saj je predavatelj poučeval marsikatere zastarele metode. Napisal bom le en primer, ko je razlagal o počasnem segrevanju ozeblin. Podobnih cvetk pa je bilo več. V času pisanja je že nekaj časa jasno, da počasno segrevanjem ozeblin sicer ne povzroča bolečin, prav tako pa ne pomaga ozeblemu tkivu. Pravilno je hitro ogrevanje, z namakanjem prizadetega dela telesa (ali obkladkov) v topli, na občutek vroči vodi, temperature 38–42 °C, česar sem se naučil že pred nekaj leti, na tečaju športnega plezanja, kjer je bilo prav tako obvezno predavanje prve pomoči.
Tečaj je končan in na srečo ostane še cel vikend, ki ga preležim v postelji.

Cena tečaja je bila 445€, vključuje pa modro kartico, katere nisem nikoli videl (25€), nalepko, našitek in diplomo (po opravljenem izpitu), literaturo z DVDjem, 20 ur teorije, 40ur dela na snegu, izpit. Če zanemarim 20 ur teorije in odštejem modro kartico in literaturo, je cena ure na snegu okrog 10 EUR.
Po tednu druženja je moje mnenje, da velik del tečajnikov prišel le z namenom pridobitve licence in s tem možnosti zaslužka, ne pa zaradi veselja do promocije tega športa in navdušenega in privlačnega podajanja deskarskih elementov. Bil sem npr. edini, ki sem se potrudil in pripeljal učenca (celo brez deskarskega predznanja:) za obvezen dan praktičnega šolanja in si vzel toliko časa da sem sam napisal obvezen učni načrt.

Kljub vsemu izpita zaradi pomanjkanja izkušenj in visoke telesne temperature nisem opravil. Sam licence ne potrebujem, saj ne bom poučeval v smučarskih šolah, zato verjetno ne bom ponovno opravljal izpita. Trenutno sem (še) zaposlen in mi več kot dodaten zaslužek pomeni prost čas. Za občasno brezplačno učenje prijateljev pa je obnavljanje licence popoln nesmisel.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top