Kopaonik 2014-15

Božične počitnice tudi letos izkoristimo za zimske aktivnosti v cenovno ugodni Srbiji. Poleg tega bom izkoristil tudi tri dnevno brezplačno karto, ki jo omogoča ESSV.
Pred odhodom vremenske napovedi niso ravno obetajoče, saj je snega, podobno kot doma v Sloveniji, le za vzorec. V naslednjih dneh pa naj bi le padlo nekaj novega.
Prvi dan je oblačno meglen in odprta je le proga Karaman greben. Ob obilici smučarjev je čakanje na sedežnico prava nočna mora, prav tako kot deskanje po položnem terenu edine odprte steze. Edina dobra stvar so zelo nizke temperature, ki omogočajo zasneževanje, poleg tega pa veliko premraženih smučarjev, ki bi bili sicer na smučišču, večino časa prebije v okoliških gostilnah in kočah. Če bo naslednji dan enak, se verjetno ne bomo odpravili na smučišče. Ob odhodu že naletava sneg in upamo, da se bodo padavine okrepile.
Prvo opravilo naslednjega jutra je bil pogled skozi okno in pregled stanja na smučišču. Videti je obetavno. Ponoči je snežilo in pihal je veter. Trenutno se jasni, veter pa ne popušča, prav tako tudi ne temperatura, ki se je spustila pod -10°C.
Najboljša novica pa prihaja s smučišča. Odprli so še dodatni progi, kar se kasneje pozna tudi na smučišču. Če izvzamemo položni Karaman greben, na progah ni več čakanja na sedežnice. Tudi veter in nizke temperature so verjetno marsikomu že pri vhodnih vratih odpihnili misel na snežne užitke. Na smučišču smo preživelilep sončen dan, popolno nasprotje včerajšnjega.
Sledil je še en sončen dan, a zaradi vetra so bile najvišje proge Pančićevega vrha zaprte. S prevozi do smučišča in iz smučišča smo imeli nekaj manjših težav, saj domačinom, kjer smo imeli najet apartma s prevozom do smučišča, nekaj minut ne predstavlja neke težave. 15 minut čakanja na vetrovnih -10° pa nam je že pošteno ohladilo okončine.
Zadnji dan se ponovno zbudimo v megli in rahlim sneženjem. Temperatura je -16°C in nič ne kaže na sončen dan. Preden zaprejo Mali Karaman se še nekajkrat spustimo po smučišču, nato se odpravimo proti domu, saj se moramo pripraviti na jutrišnji odhod.
Zaradi snega se naslednji dan odpravimo po cesti Raška – Kragujevac – Beograd… 
Morda naslednjo sezono preizkusimo smučišče kakšen mesec ali dva kasneje a časi so težki in leto je še dolgo.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top