Cena prevoza z vlakom ali zakaj hodim v službo peš

Obstaja precej razlogov, zakaj za prevoz na delo ne uporabljam vlaka. Moja vsakodnevna relacija do službe je Lj.-Vižmarje – Lj.-Stegne.

Za prehojeno pot od vrat do vrat potrebujem slabih 40 minut. Vlak za razdaljo od vstopne do izstopne postaje v dolžini celih 2km potrebuje 2 minuti. Če prištejem še pot do postaje in nekaj rezerve, potrebujem za celotno pot 20 minut.

Za to relacijo moram plačati 1,28 € v eno smer, kar je danes približno 0,9l bencina ali 20kWh električne energije v času nižje tarife. S to količino bencina neko normalno požrešno (ne varčno) vozilo prevozi okrog 13km, z električnim vozilom pa z 20kWh brez težav prevozim 150km. Seveda tu ni upoštevana cena vozila. Mislim da je ob teh številkah vsak komentar odveč.

Naslednji razlog je seveda lokacija postaje. Od mojega doma je oddaljena dober kilometer, kar predstavlja v lepem vremenu okrog 12 minut hoje. Če dežuje ali sneži se čas nekoliko podaljša, pa tudi čevlji so običajno bolj mokri 🙂 Še 2x toliko in sem peš v službi. Z avtomobilom pridem v dobrih 5 minutah, vendar ga za prevoz na delo ne uporabljam. Z avtobusom, ki trenutno stane 1,2€ pa potrebujem za prevoz dobrih 15 minut. Postaja je od vrat oddaljena nekaj 10 metrov.
Kolesa ne uporabljam, ker mi za prevoz v službo ni všeč 🙂

Še kakšen razlog bi se našel, na primer vozni red. V enem delovnem dnevu na teh postajah ustavi v eni smeri 19 vlakov, kar je povprečno vsakih 50 minut.
In koliko za prevoz na delo prispeva delodajalec? 0,48€ za eno smer oz. 0,96€ vsak dan. Bi ob tem še kdo pomislil na javni prevoz?

Sam bom, dokler bo mogoče ostal pri pešačenju in poskrbel za čisto okolje in svoje zdravje. Ob slabem vremenu pa se bom poskusil izogniti sprevodniku na vlaku.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top