Atilova pot

Prav danes je evropski dan brez avtomobila, zato se v popoldanskih urah odpravim po poti hunskega kralja Atile, imenovanega tudi “bič božji”, ki se je na enem od vojaških pohodov ustavil na Kapeli.
Očaran nad pokrajino si je dal tu zgraditi grajsko trdnjavo z zakladnico. Atila si je poleg jezera z nenavadno toplo izvirsko vodo omislil še menda najstarejšo kopalnico na svetu. Z izvirsko voda pa je menda ogreval celo graščino. Na severni strani pa je Atila zgradil zakladnico, ki je roparji niso nikoli odkrili.

Potres, ki je v davnih časih trajal cel teden pa je seveda izbrisal tako graščino kot tudi mineralni vrelec.

Ker sem trenutno v Radencih, in je Kapela oddaljena le nekaj kilometrov, se seveda do izhodišča odpravim peš. Pričnem pri krožnem križišču, pred vhodom v zdravilišče. Sledim poti proti kapeli. Na pločniku je pot označena z belimi srci, tu in tam je kakšna puščica z imenom poti.

Dan je sončen in ob zgodnjih popoldanskih urah je temperatura za hojo nekoliko previsoka. Po glavni cesti zapustim Radence in tu pot zavije desno proti pokopališču. Tu je nekaj parkirnih prostorov, ki bi bili lahko tudi izhodišče za to pot.

Sledi vzpon proti Kapeli in cerkvi, od koder je čudovit razgled proti Radgoni in okoliških gričih. Kraja imenovanega “Atilova graba” se je menda dolgo časa držalo prekletstvo in prav s postavitvijo te cerkve je bilo končano. Kraj se sedaj imenuje “Šutjova graba”.

Po peščeni poti po nekaj metrih pridem do ozke asfaltne ceste, kjer srečam domačina, ki obira kostanj. Povabi me na vino, a ker sem šele dobro pričel, se raje odločim za vodo. Prinese pa mi še sladko domače grozdje. Pripoveduje mi o gradu, o Atili in da ne bom presenečen, če na določenem kraju ne bom videl ničesar. Obdelava še nekaj tem, nakar nadaljujem v grapo in na domnevno mesto graščine.

Seveda ni bilo ničesar videti. Nadaljujem proti Dolini miru, po gozdu do glavne ceste. Tu se pot razcepi. Desno zavije krajša različica, naravnost pa daljša. Odločim se za slednjo.

Prvih nekaj metrov poteka pot dvoriščih in vrtovih. Lastniki morajo biti nad začrtano potjo zagotovo navdušeni. Ko pridem iz gozda zavijem desno in od tu le še sledim znakom. Hlaponc, Radenska pot in nazaj proti Kapeli, kjer se po isi poti vrnem nazaj v Radence.

Skupna dolžina poti iz Radencev je okrog 12km, krožna Atilova pot pa je dolga 5,5km oz. 4km (krajša različica). Pot je lahka, z nekaj krajšimi vzponi.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top