Zaključek Via de La Plata

Tokratnega Camina de Santiago sem se lotil nekoliko drugače kot ponavadi. Od odločitve do pričetka je minilo le nekaj deset dni. Ravno dovolj za kondicijsko in pshično pripravo.Dolžina poti mi je znana, prav tako število dni, ki jih bom preživel v Španiji. Do Santiaga d. C. je dobrih tisoč kilometrov, kasneje se izkaže, da sem jih prehodil 1030. To dnevno pomeni daleč največje število kilometrov. Na ostalih poteh sem prehodil od 28-29km, tokrat v 34 dneh hoje dnevno skoraj 31km. Seveda ni zanemarljiv podatek, da je to višinsko daleč najlažja pot, saj je do Santiaga “le” 13.800 metrov vzponov in prav toliko spustov, večji del v zadnji četrtini poti. S tem se po teži uvršča celo za Frances.
Večjo težavo bi morale predstavljati le razdalje med kraji v Andaluziji, Exremaduri in deloma v Castili in Leonu, brez hrane, brez vode, brez ljudi…
A tokrat grem na pot popolnoma brez skrbi in popolnoma neobremenjen z malenkostmi, kot so vprašanja, kje bom spal, kje iskal ključe ali kje in kako se bom tuširal.
S sabo bom imel vedno rezervo hrane, gorilnik, ki ga nisem potreboval in posodo ter vodo, zato se odločim, da ne bom po nepotrebnem obiskoval barov in restavracij. Hrano si bom pripravljal sam in pri tem poskusil uporabiti čimveč svežih sestavin. V času Camina sem bil v dveh barih in treh restavracijah, če me spomin ne vara.

Utrinki s poti
Če ne bo šlo drugače, bom spal v gozdu pod drevesi, česar žal nisem preizkusil, skratka s prav ničemer se ne bom obremenjeval, enostavno se bom prepustil Caminu, hoji, naravi in pozitivnim mislim. Nič jamranja in tarnanja nad dolžino, težkim nahrbtnikom, ki je tokrat tehtal med 14 in 16kg, vremenom ali čim drugim.
Menim, da je prav to vplivalo na tokratno pot, ki je potekala brez vsakih težav, brez žuljev, bolečin, vnetih mišic ali vezi, brez bolečih kolen, stopal itd.
Mislim, da sem tokrat spoznal pomen poti in stvari, ki sem se jih moral naučiti na dosedanjih Caminih.
Nikakršnega smisla nima razlagati občutkov in doživetij na poti, saj jih ni mogoče razumeti, dokler ne greš na pot z razlogom in le tega tudi izpolniš. To lahko potrdi vsakdo, ki je prehodil pot s kakšnim drugim razlogom kot le dobiti potrdilo.
Za konec še kratek obračun stroškov, saj večino zanima tudi to:
Kompletno potovanje od prvega koraka iz domačega mesta do zadnjega koraka v topel dom me je stalo: 778€

V ceno je všteto:
– Dodatno zavarovanje za čas 45 dni
– prevoz iz Ljubljane v Milano in iz Zadra v Ljubljano (v eno smer), z vsemi cestninami in porabo goriva
– avtobusni prevoz letališče – Sevilla in Santiago d. C – letališče
– letalo: Milano – Sevilla in Santiago – London – Zadar, z vsemi taksami in dajatvami:
275€

– 35 nočitev: 197€

35 zajtrkov, malic, kosil in večerij (kompletna prehrana): 306€

Povprečna dnevna poraba brez prevoza in zavarovanja: 14,40€

35 nepozabnih dni, mnogo novih znancev in ena najlepših izkušenj v življenju: neprecenljivo

3 thoughts on “Zaključek Via de La Plata”

  1. Andrej lepo pozdravljen. Napisala sem ti nekaj vprašanj pa ne morem poslati. Ne vem zakaj. Pošiljam ti na tvoj e-mail naslov. Je mogoče z naslovom kaj narobe? Lep pozdrav Danica

    Še to: nevem, če se je kdo v stanju še bolj potruditi kot si se ti. Hvala ti za vse

  2. Andrej lepo pozdravljen. Napisala sem ti nekaj vprašanj pa ne morem poslati. Ne vem zakaj. Pošiljam ti na tvoj e-mail naslov. Je mogoče z naslovom kaj narobe? Lep pozdrav Danica

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top