Sebrayo – Gijon

Zjutraj prav hitro pospravim vse stvari v nahrbtnik, si pripravim topel 🙂 zajtrk in nekaj pred deveto odidem novim dogodivščinam naproti. Ključ vržem v nabiralnik hiše št. 7. Prav veliko več številk v tej vasi ni.
Zazrem se v nebo, ki je brez oblaka. Ponovno bo lep dan. Poti pa bodo razmočene, saj je včeraj deževalo. Sledim poti, prebiram knjigo, ki za danes napoveduje 29km poti. A to ni bila najboljša poteza. Izmuzne se mi smerokaz, a vseeno sledim cesti, saj tudi ta vodi v Villavisciosa-o. Izognil se bom le eni blatni poti in naredil približno 500m več. Pot je danes vertikalno razgibana in že pri prvem vzponu se tokrat v levi nogi pojavi znana bolečina. Popolnoma enaka kot lani, le druga noga. Če je to res, bodo sledili štirje neznansko dolgi dnevi, nato pa bo v štirinajstih dneh bolečina počasi popuščala.
Poti so zares blatne in v zraku je vlaga, tako da vidljivost ni ravno najboljša. Temperatura počasi narašča in kmalu doseže okrog 17 stopinj. Pomislim na ljubljansko meglo in nizke temperature, tu pa pravo pomladno vreme…
Na današnji etapi se moram odločiti, ali nadaljujem pot po severnem caminu Gijon – Aviles – Ribadeo – Baamonde – Lavacolla, ali pa najstarejšem znanem Caminu Primitivo Oviedo – Polla de Allende – Lugo – Arzua. Slednji je zahtevnejši in za ta letni čas manj primeren. Počakati bo moral na kakšno drugo priložnost. Nadaljujem po Camunu del Norte.
Za Nievares-om se pot strmo vzpne na okrog 440m visok hrib. Napredujem zelo počasi, a vseeno uživam, ko se nadiham svežega zraka, prepojenega z vonjavami sveže posekanih evkvaliptusovih dreves.
Pričnem računati razdalje in čas. Knjiga se ponovno moti za okrog 5km. Moj čas prihoda v Gijon bo okrog 19h.
Kakor se je pot hitro vzpela, tako se tudi hitro spusti do Peon-a, ki je na 23km. današnje poti. Tu me ustavi starejša ženska in bolj ko jo gledam, manj mi je jasno. Razloži mi, da me je srečala v Villavisciosa-i in da sem gotovo že lačen. Povabi me v Bar, kjer skupaj z njenima hčerkama pomalicamo. O kakšnem plačilu niti ni hotela slišati. Do Santiaga je še daleč.
Povprašajo me po današnjem cilju, in ker se hčerki vračata v Gijon na delo, mi ponudijo prevoz. Ko pomislim na svojo nogo, takoj sprejmem povabilo, saj bi me čakalo še 10km hoje.
Ke tu v Gijonu ni hostla za romarje, si poiščem hostal. Pove ceno 25,75 eur in začnem na glas razmišljati, koliko je že to veintecinco…
V redu, v redu pravi, ampak 22 je pa res najmanj, kar lahko ponudim. Seveda sprejmem ponudbo in se udobno namestim sredi mesta.

Nočitev: 22
Trasa poti
Trasa poti Gijon

1 thought on “Sebrayo – Gijon”

  1. Pozdravljen Andrej, sem v službi in si mi z branjem tvojega dnevnika kar lepo popestril dan. Danes sem šele izvedel za tvoj nov podvig in na mah prebral cel tvoj dnevnik. Že samo branje dnevnika me polni z energijo. Res si totalna faca! Želim ti čim manj bolečin in veliko prijaznih ljudi na poti.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top