Orense – Cea

Ponoči je prav nesramno vroče in za povrhu se najdeta še dva, ki glasno smrčita. Tokrat bom uporabil skrivno orožje in poslušal glasbo.
Zjutraj nekateri že odidejo, ko se šele zbudim. Drugi pa spijo, ko že zdavnaj pojem. Tokrat bom odšel na pot okrog osmih, saj bom sicer prezgodaj v naslednjem albergu.
Za spremembo danes ne zmrzuje. Termometer na lekarni kaže celih 8°C. Pot iz mesta se kjub temu vleče in šele ob pol desetih končno zagledam prve gozdove. Camino se ves čas dviga, in mesto je že daleč v dolini.
Tu me dohitita Španca, katera skoraj vedno prespita v hostalu ali hotelu. Kakšno uro hodimo skupaj, nato pa onadva nadaljujeta s hitrejšim tempom, saj imata nahrbtnike težke le 8kg. In vidita stvari le 10 metrov pred sabo.
Vasi se zdaj držijo ena druge, prav tako kmetije in polja, na katerih raste znameniti grelos oz. Berza ali verdura Galego. Ne nem točno, kakšna je razlika, menda ima en močnejši okus. Vsakega, ki ga vprašam mi pove drugačno ime. Vsekakor sem si za danes zadal cilj, da nekje najdem semena za te stvari.
V vmesnih gozdovih pa se ponovno menjata evkvaliptus in bor. Etapa je kratka in komaj se dobro ogrejem – no ja, po včerajšnjih 38km je dolžina ravno prava – že stojim pred albergom. Ura je šele 14, odpre pa se ob 16h. Vseeno poskusim. Vrata so odprta, nikjer nikogar. Za vsak slučaj pokličem na telefonsko številko, ki je napisana na vratih. Seveda, ni problema, ti se kar stuširaj, pridem malo kasneje.
Čez kakšno uro se le prikaže visok možak s klobukom na glavi in cigaro v ustih. Urediva vse obveznosti, sam pa zaradi zgodnje ure operem nekaj perila.
Še kakšno uro kasneje pride četverica mlajših pohodnikov, katere sem spoznal včeraj. Skupaj se odpravimo po nakupih, a bodo jedli posebaj, saj imajo na sporedu ponovno meso.
Sam se spomnim mojega današnjega cilja, grem do hosteliera in ga malo pocukam za rokav, glede njihove zelenjave. Najprej kaže bolj slabo, saj ta zelenjava ravno cveti in bo seme dozorelo nekoliko kasneje, potem pa se sprehodiva do bližnjih kmetov in izbrskajo nekaj lanskoletnih stebel, s katerih se smejejo majhni stroki s semeni. Tistih nekaj bo že zraslo, si rečem in pomislim, da bi uničil še eno muho hkrati. Prosim ga za nekaj listov, pa se mi samo smeji, saj ta reč raste kamor pogledaš. Ob prvi hiši pomaha kmetici in nabere listja za celo vas.
Večerja bo torej prirejena “caldo galego”. Če bi domačini vedeli, da sem iz njihove slavne juhe naredil neko vegi brozgo, v katero sem uspel narezati cela dva lista “couve gallego”, bi se še cel teden križali. Toda bila je odlična!
Ko smo že vsi prepričani, da bomo v albergu sami, prikoraka najprej Portugalec, ki ne vem, kaj je delal cel dan, saj je odšel še v temi, za njim pa še Javier, ki vedno pride zvečer. Sprašujem ga glede znamenitega butafumeira v Santiagu in po telefonskem klicu mi pove, da se izvaja le v nedeljah in vsak dan v Jakobovem letu. Včasih pa tudi po potrebi, če je veliko obiska.
Danes se točneje pozanimam o sopotnikih. To so Nemec Pepe, Francozinja xy, ki ni preveč zgovorna, Francoz Tahe in Švicarka Mahé.
Jutri bomo vsi končali pot v 19km oddaljenem albergu.

5 thoughts on “Orense – Cea”

 1. Andrej, botafumeira ob obicajnih letih ne mores videti vsako nedeljo… jaz sem bila lani v Santiagu na binkosti, pa so ga "zanihali", ker je bil praznik. Letos sem se zanimala, kako pogosto imajo to navado, pa so povedali, da ta "obred" praviloma lahko vidis samo ce je praznik (v Jakobovem letu pa pogosteje).

 2. Andrej, je ta zelenjava morda tisto njihovo "kao zelje"? Če je to, kar mislim, potem je morala biti tvoja čorba res dobra. Žika, mislim, da Andrej ne bi smel imeti prebavnih motenj, razen če ni naseckal v čorbo kakšnih drugih listov.

 3. Dober dan, Tvojo pot spremljam že od vsega začetka tudi ostale Camino, kar si jih že prehodil.Lni sem bila za Binkošti v Santiagu- končala sem Camino Frances in je bila kadilnica pri opoldanski maši,
  naslednjo nedeljo, ko pa sem prišla po Camino Portugues od mesta Tui na portugalsko španski meji
  pa je bila kadilnica zopet visoko pod cerkvenim svodom je zanihala in mi jo je uspelo posneti
  s fotoaparatom imam posnetek in glasbo. To je nekaj enkratnega. Če želiš, Ti lahko pošljem na domač naslov .Posneto imam žal samo dve minuti, traja pa nekaj dlje
  lep pozdrav. Buen camino še naprej.

 4. Dolgo že hodiš! Tako dolgo, da ti nasproti že prihaja pomlad. "VESNA", jo vidiš, jo vonjaš, jo čutiš in jo okušaš? Ko se bosta srečala, jo nahecaj in pripelji v Ljubljano, Najbolje, da jo položiš v nahrbtnik, ga oprtaš na rame, zajahaš metlo in odletiš domov:). Težko te čakamo.
  Nič se ne obremenjuj, saj je vse dobro. Ti samo mirno hodi in uživaj še zadnje kilometre camina! SREČNO!

 5. Andrej res bi se morda križali, ko bi zvedeli kaj si naredol iz listov :-). Upam samo da te danes ne matrajo kake prebavne motnje? Spet si nisi zapomnil kobajagi imena Francozinje!?? :-)imaš sreči, da je bil zraven Francoz. Kaj pa je butafumeira? Andrej srečno še naprej pa se kaj slišimo.
  Žika

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top